Кодинов: Година ми отне да се успокоя след първото обръщане

Автор: Анна Стоилкова

Ангел Кодинов ще бъде най-младият състезател в кану-каяка на олимпиадата в Рио де Жанейро. 18-годишният българин спечели квота за игрите на 1000 м кану на последната квалификация в Дуисбург и ще застане до най-добрите на страта в Бразилия. Момчето от Пловдив обаче не иска просто да участва на олимпиада, а си е поставило доста високи цели - финал "А" на 1000 м кану, а програмата му минимум пък е победа във финал "Б", което би му донесло 9-ото място в турнира. Ангел започва да се занимава с кану каяк доста късно - едва в края на 7-ми клас, но по-малко от 5 години след това вече има медали при юношите от европейско и световно първенство. А едно от най-голямите му постижения е квотата за Рио. Какво обаче е изплашило Кодинов още в началото на кариерата му в любимия спорт, колко време му е отнело, както и още много любопитни неща, младокът разкри в специално интервю за viasport.bg

- Как се чувстваш около 5 седмици преди олимпиадата в Рио?
- Нормално. Вълнувам се, но се чувствам така, все едно съм го преживявал и преди.

- Защо пропусна европейското първенство за мъже и жени? Решението твое ли беше или на треньорския щаб?
- Имах известни намерения да участвам на европейското в Москва, но съветите на треньора ми бяха да го пропусна и да се съсредоточа върху участието си на Евро 2016 за юноши, девойки и младежи в Пловдив (14-17 юли), за да се опитам да спечеля медали там и да имам финансиране и за следващата година. Ако успея да стигна до отличията на европейското, може би ще пропусна световното за юноши, защото състезанието е 2 седмици след това в Пловдив, а пък олимпиадата е 2 седмици след него. Така че ще ми се получат 3 големи турнира за по-малко от месец и няма да имам време да се възстановя и да задържа формата си на високо ниво за Рио.

- Притесняват ли те информациите за Рио - вируса Зика, това, че мястото, където ще гребете е много мръсно и т.н?
- За Зика смятам, че няма да има проблеми и ръководителите на делегацията ни ще вземат всички необходими мерки, за да ни предпазят. Колкото до канала – няма какво да се направи по въпроса, продължавам с тренировките и вярвам, че резултатът ще бъде на лице. Единственото, което смятам, че ще ми създаде трудности там е климатизацията, нищо друго.

- Притесняваш ли се много преди голямо състезание? Каква е при теб предстартовата треска?
- Доста се притеснявам, но всичко приключва с първия загребок, когато започва самото състезание. След това вече съм спокоен. Слушам музика, за да се концентрирам преди старт и предпочитам да си намеря някое по-тихо местенце, за да се настроя за надпреварата. Слушам хип хоп, черна музика, но нямам любим изпълнител или песен. Преди да се кача в лодката пък предпочитам нещо надъхващо.

Ангел признава, че за него няма зима, няма лято, той непрекъснато е на тренировка

- Как приемаш загубите?
- Смятам че нормално. Не съм от тези, които като загубят, смятат че това е краят на света. Аз просто продължавам напред. По скоро пораженията ме амбицират да постигам още по-добри резултати.

- Можеш ли да разкриеш кога и защо започна да се занимаваш с кану каяк? Родителите ти ли имат пръст в това, тъй като те са бивши състезатели в този спорт?
- Родителите ми не са ме карали да тренирам кану каяк. Аз сам изявих желание, след като реших, че няма да продължа да се занимавам повече с волейбол. Отидох на канала в края на седми клас, след като преди това 4 години играех волейбол.

- Как беше в началото? Обръщаше ли се много?
- Всъщност, когато се обърнах за първи път вече бях на 1 седмица тренировки и до тогава не ми се беше случвало. Но когато се обърнах, се стреснах много. След това дълго време мислех само за това и се притеснявах да не се повтори, много внимавах. Може би това малко забави развитието ми, защото когато се притесняваш, не можеш да се отпуснеш напълно. Това нарушава подготовката, когато си малък и не можеш да тренираш, както трябва. Чак след първата година в кануто се отпуснах напълно и започнах да греба, без да се притеснявам, че може да се обърна.

- Значи след по-малко от 5 години в кануто, ти успя да стигнеш до олимпиада?
- Истината е, че откакто започнах аз не съм почивал повече от една седмица в края на сезона. Иначе всеки ден се тренира - лято, зима, няма значение, аз имам по 2 занимания на ден.

- Какво обичаш да правиш извън кану каяка? Имаш ли си хоби?
- Нямам хоби или по-точно такова за мен е кану каяка. Когато имам свободно време пък, го прекарвам в интернет или излизам на разходка с приятели.

- Какъв друг спорт харесваш?
- Интересувам се от лека атлетика и често следя състезанията по телевизията, но най-много гледам кану-каяк (смее се).

- Заради олимпийската квалификация в Дуисбург ти пропусна матурите. Сега какво ти предстои и смяташ ли да кандидатстваш някъде?
- Успях да завърша 12-и клас, взех си всичките изпити, но не можах да се явя на матурите. По-малко от седмица след олимпиадата обаче ще е поправката по български език, а ден по-късно и по другия предмет. В интерес на истината ходя на уроци по български, за да се подготвя добре и смятам, че няма да имам проблем с матурата. Колкото до университета - ще кандидатствам, а вариантите са два - треньорски профил в Пловдивския университет или в Националната спортна академия. Мисля, че по-добрия вариант за мен ще е ако успея да вляза в Пловдивския, защото иначе ще ми е доста трудно да тренирам в родния ми град и да уча в София.

[източник viasport.bg]

Коментари

Успехи

В комплексното класиране на БФКК по качествени и количествени показатели за 2017 година заехме 4 място, за което допринесоха и 81-те призови класирания (от 4-то до 12-то място), както и резултатите от международния спортен календар - 7 призови класирания на Европейски и Световни първенства. Картотекирани са 67 състезателя, като 34 са участвали в Държавните шампионати (индивидуален и отборен). През 2016 година най-младият български кануист Ангел Кодинов спечели квота за Олимпийските игри в Рио де Жанейро и постигна 13 място.

Популярни публикации от този блог

Близо 100 кануисти и каякари на регата "Чипилски"

Инфо-тест