Ангел Кодинов ИДВА на гости на българско училище "ЗВЪНЧЕ"


[източник: Българско училище "Звънче"- Surbiton / Sutton, London]


Ангел Кодинов ИДВА на гости на българско училище "ЗВЪНЧЕ" - Сатън, по случай откриването на новата учебна година на 23 септември 2017ЗАПОМНЕТЕ ТОВА ИМЕ

Дебютант на олимпиада в кану-каяка и най-млад участник, застанал на старт на регатата в Рио де Жанейро през 2016 година.

Тази година нашият Олимпиец Ангел Кодинов спечели най-много медали на държавния индивидуален шампионат по кану-каяк в Пловдив.

19-годишният ни състезател завърши надпреварата с 6 титли, след като триумфира в 4-те си индивидуални дисциплини. А другите две - в двойка със съотборника си от клуб "Чипилски" - Атанас Хорозов. Ангел спечели първо финала на 1000 м кану с време 4:23.500 мин., а след това заедно с Хорозов бяха над всички при двойките кану на същата дистанция, финиширайки за 3:56.960 мин.

Последваха победи на 500 м едноместно кану, на двойка кану 500 м, на 200 м и 5000 м едноместно кану.

На Световното първенство в Рачице, Чехия, Кодинов остави зад себе си унгареца Фекете в първия си голям финал при мъжете и зае осмо място на 500-метровата дистанция.

Публикуваме интервюто, което Ангел Кодинов любезно даде миналата година, точно преди заминаването си на Олимпиадата в РИО.

Интервюто направи нашата прекрасна ученичка Дея Ангелова, която вече е в 4 клас на училище "ЗВЪНЧЕ" - Сатън и по чиято покана Ангел идва на гости при нашите българските деца, които се учат в българското ни училище в Сатън.

Ангел Кодинов е роден на 4 септември 1997 г. в гр. Пловдив в семейство на двама бивши гребци - Николай и Ани Кодинови. Имам честта те да са мои Кръстници!

Първият спорт, с който Ангел започва да се занимава още като дете, е бил футболът, но страстта го завежда на волейболното игрище. Там Ангел впоследствие разбира, че е роден за индивидуален спорт и сам отива на гребния канал в Пловдив.

Така започва неговата лична борба и израстване в спорта. От слабо, но доста жилаво дете, след много труд и пот в лодката и във фитнеса, Ангел се оформя като един от фаворитите на Европа.

След много успешни състезания на родна земя, започват участията му и извън страната. Успехите идват след упорита работа с треньора му Владимир Генов и под зоркото око на баща му -Николай, който също е бил състезател по кану и подкрепата на майка му - Ани.

Ангел е възпитаник на клуб "Чипилски" - гр Пловдив. Успяхме да го видим през лятото, когато приключваше подготовката си за Олимпиадата в Рио, на която той беше най-младият участник - едва 18 годишен.

Ангел успява да вземе квота за 200 м и 1000 м едноместно кану. Каза ни, че любимата му дисциплина е 1000 м.

Намери време да отдели за мен и да ми даде интервю на гребната база за нашето списание Училищен "Звънец"

Ето някои от въпросите които му зададох:

* Как е настроението и какви очаквания имаш за Олимпиядата в Рио?
А. Кодинов: Отивам в Рио за да постигна целите си, а те са класиране финал на 1000 м. Оттам нататък - каквото стане. Ще участвам и на 200 м едноместно кану. В Рио очаквам голяма емоция. Това е дебют за мен, ще съм сред най-силните гребци в света. Очаквам голяма борба.

* Мнозина виждат в теб голяма звезда, новият Николай Бухалов, който между другото разбрахме ,че лично ти е пожелал успех.
А. Кодинов: Да, така е, приемам сравненията и имам желание да задмина успехите му.

* Как се чувстваш с толкова натоварено ежедневие, каза ми, че имаш 2 тренировки на ден, как протича денят ти?
А. Кодинов: Сутрин ставам около 7.00, първата тренировка започва в 8.30, тренирам до 11.00.
Имам малко почивка, обяд , време за лични неща. След обяд имам 2 ра тренировка пак за около 2,5 часа. В седмицата един път съм на масаж. Тялото трябва да се поддържа. И така 6 дни в седмицата. Неделя е почивен ден - ден без тренировка.

* А можеш ли да ни кажеш колко отличия имаш до момента?
А. Кодинов: (Смее се!) До момента имам 25 златни медала от различни регати и надежда да донеса нещо от Рио.

* Как успяваш да намираш време за приятели и развлечения с такова ежедневие?
А. Кодинов: През седмицата е почти невъзможно..В неделя е времето в което се виждам с тях.

* Трудно ли е да си спортист? Какво би посъветвал децата, който искат да станат спортисти като теб?
А. Кодинов: Дисциплината е най-важното нещо за мен,това го разбрах след дългите и упорити тренировки.

Времето напредна и Ангел имаше ангажименти и лични дела за вършене. Взехме си довиждане, аз му пожелах много успехи в Рио.

Олимпиадата за Ангел мина, той успя да се класира 13-и на 1000 м в Б финал и 17-и на 200 м.

След разговори по телефона той ми каза ,че не е особено доволен от постигнатото в РИО, но опитът който е получил да е на голямата сцена на спорта, сред най-добрите в света е бил безценен. С интерес ще следя неговите по-нататъчни изяви.

bgschoolzvanche.com

Коментари

Успехи

В комплексното класиране на БФКК по качествени и количествени показатели за 2017 година заехме 4 място, за което допринесоха и 81-те призови класирания (от 4-то до 12-то място), както и резултатите от международния спортен календар - 7 призови класирания на Европейски и Световни първенства. Картотекирани са 67 състезателя, като 34 са участвали в Държавните шампионати (индивидуален и отборен). През 2016 година най-младият български кануист Ангел Кодинов спечели квота за Олимпийските игри в Рио де Жанейро и постигна 13 място.

Популярни публикации от този блог

Близо 100 кануисти и каякари на регата "Чипилски"

Инфо-тест