Кодинов изпусна бронза от Евро 2017 за 5 стотни

Европейският вицешампион в кануто при юношите от 2015 г. Ангел Кодинов изпусна бронза от шампионата на Стария континент по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 г. в Белград (Сърбия).

Силите на българина, който от миналата година се състезава при по-големите, не стигнаха, за да се качи на почетната стълбичка на 500 м единично кану.

Той бе 4-и на първите 250 м след старта и остана на тази позиция до края, като малко повече от 4 стотни не му стигнаха, за да изпревари 3-ия - Артем Прон. Руснакът тръгна много мощно и водеше гонката във финала, но явно не беше подготвен да издържи на собственото си високото темпо и в края на дистанцията допусна пред себе си двама кануисти.

За съжаление обаче издържа на атаката на Кодинов и не изпусна 3-ото място. Шампион стана украинецът Павло Алтухов, а втори - Карло Тачини (Италия).

Така за втора поредна година, откакто е при по-големите, Ангел остава без медал от европейското първенство. На коронната си дисциплина 1000 м единично кану пловдивчанинът завърши 4-и в полуфинала, което не му позволи да попадне в топ 8 и да се бори за отличията.

Сега пред най-младият ни олимпиец от Рио де Жанейро предстои ново препятствие - участието му на шампионата на Стария континент за мъже и жени в родния му Пловдив (14-16 юли).
 
При юношите пък четворката кану в състав Емил Банков, Теодор Ташков, Даниел Събихов и Николай Узунов се нареди на 5-о място на 500 м. Момчетата се движеха на предпоследната 8-ма позиция във финала, но в последните метри успяха да се придвижат напред. Титлата спечели квартетът на Русия, следван от Унгария и Полша.

С бронза на четворката каяк на 1000 м България е 13-а в класирането по медали на Евро 2017.

Останалите ни две лодки във финалите на 500 м при по-малките - двойката кану в състав Димитър Петров и Атанас Хорозов и извоювалата медал на 1000 м четворка каяк - Радослав Стефанов, Денис Димитров, Стилиян Емануилов и Веселин Вълчев са 8-ми в дисциплините си.

Така с един бронзов медал отборът на България при юношите завърши Евро 2017 на 13-ата позиция в класирането по отличия.

[източник: viasport.bg]

Коментари

Успехи

В комплексното класиране на БФКК по качествени и количествени показатели за 2017 година заехме 4 място, за което допринесоха и 81-те призови класирания (от 4-то до 12-то място), както и резултатите от международния спортен календар - 7 призови класирания на Европейски и Световни първенства. Картотекирани са 67 състезателя, като 34 са участвали в Държавните шампионати (индивидуален и отборен). През 2016 година най-младият български кануист Ангел Кодинов спечели квота за Олимпийските игри в Рио де Жанейро и постигна 13 място.

Популярни публикации от този блог

Близо 100 кануисти и каякари на регата "Чипилски"

Инфо-тест