Ангел Кодинов в топ 24 на Световната купа за мъже

Една от младите надежди на България в кануто Ангел Кодинов направи първия си старт за сезона. 19-годишният пловдивчанин участва в може би най-силното състезание в кану-каяка в началото на годината - Световната купа в Сегет (Унгария) за мъже и жени.

Ангел се пусна в коронната си дисциплина 1000 м едноместно кану, където бяха заявени 40 състезатели. В сериите българинът бе 5-и в своята, като напред продължиха първите 7 кануисти. Кодинов записа време от 4:02.619 мин, което бе достатъчно да му гарантира мястото си на полуфиналите.


Там обаче Ангел като чели бе уморен и може би малко пренавит да направи да покаже добра форма и да намери място поне в топ 15 при батковците и това му изигра лоша шега. Освен това националът бе в компанията на бъдещия шампион Мартин Фукса (Чехия) и 6-ия във финала - Виктор Глазунов (Полша). Така той финишира 8-ми в единия от 3-те полуфинала с време 4:12.772 мин. и заслужи мястото си в топ 24 на дисциплината.


Надпреварата бе ценен опит в изграждането на младия ни състезател, за който това ще е първи сезон с повече и то доста важни състезания при големите. Той направи фурор миналата година, когато успя да вземе квота за олимпиадата в Рио де Жанейро и стана най-младият член на българската делегация там.

ICF Sprint 2017 Canoe World Cup 2 Szeged
R19 C1 MEN 1000M H2
Тийнейджърът не участва в спринта на 200 м, тъй като този сезон ще направи повече стартове при мъжете и ще се съсредоточи главно в състезанията на 500 м и 1000 м.

Според програмата му тази година Ангел ще стартира на две световни първенства - в Румъния за младежи до 23 г. през юли и за мъже в Рачице (Чехия) в края на август, както и на два европейски шампионата - при по-малките (до 23 г.) в Белград (22-25 юни) и на домашното първенство в Пловдив при големите (14-16 юли).

До следващите си стартове Кодинов ще се подготвя у дома, а преди световните първенства ще направи и лагер на Белмекен.

След Световната купа в Сегет пък стана ясно, че младежът ще получи и нова лодка, осигурена му от федерацията, за да може да се подготвя спокойно, дори когато се налага едно от канутата му да бъде изпратено на път за някое състезание.

[източник: viasport.bg]Резултати от световната купа • Към албум в Google Снимки

ICF Sprint 2017 Canoe World Cup 2 Szeged R58 C1 MEN 1000M S3

Коментари

Успехи

В комплексното класиране на БФКК по качествени и количествени показатели за 2017 година заехме 4 място, за което допринесоха и 81-те призови класирания (от 4-то до 12-то място), както и резултатите от международния спортен календар - 7 призови класирания на Европейски и Световни първенства. Картотекирани са 67 състезателя, като 34 са участвали в Държавните шампионати (индивидуален и отборен). През 2016 година най-младият български кануист Ангел Кодинов спечели квота за Олимпийските игри в Рио де Жанейро и постигна 13 място.

Популярни публикации от този блог

Близо 100 кануисти и каякари на регата "Чипилски"

Инфо-тест