Как клуб Чипилски удвои състезателите си за 1 година

Автор: Анна Стоилкова

Клубът по кану-каяк Чипилски (Пловдив) е създаден през 2007 г. с президент и основател Ана Кодинова (на снимката със сина си Ангел и мъжа си).

Патрон на сдружението става Видьо Чипилски, един от големите български специалисти в кануто, възпитал Любомир Любенов - първият българин, олимпийски шампион в тази дисциплина. Клубът взима лиценз и се появява в официалните протоколи на федерацията след първенството за юноши и девойки младшата възраст, проведено на 12 и 13 юни 2009 г. в Русе.

В началото младите състезатели в Чипилски са малко, а в състезанията у нас участват повече ветерани и вече изградени спортисти, включително и шефката Кодинова.

Постепенно обаче това се променя и вече малките са болшинство. Още следващата година - 2010-а, клубът дава заявка да е сред водещите у нас, след като завърши сезона с 10 медала (3 златни, 4 сребърни и 3 бронзови) в различните възрастови групи.

Година по-късно пък състезател в клуба става синът на президента Ана Кодинова - Ангел, който е един от най-добрите кануисти в България. 18-годишният младеж имаше изключително успешна 2016 г., след като си спечели квота за олимпиадата в Рио де Жанейро и стана най-младият ни участник на игрите.

В Бразилия националът стигна до финал "Б" на 1000 м, където завърши 6-и и се нареди на 14-ото място при дебюта си на олимпиада.

За началото, трудностите и децата в клуба, за viasport.bg разказа шефката Ани Кодинова.

Острието на Чипилски - Ангел Кодинов, се класира за олимпиадата в Рио на едва 18 години.

"В началото започнахме с главен треньор Владимир Генов (б.р. настоящият наставник на Ангел) и още две специалистки. Сега при нас дойде и едно младо момче, което е страшно амбициозно в обучението на децата. До миналата година имахме 30-40 малчугани, но през 2016 г. ги удвоихме. На републиканското първенство през лятото участвахме с почти 80 състезатели. Това е нещо уникално за клуба ни.

Въпреки, че вече минаха 9 години от учредяването му, мога да кажа, че все още прохождаме малко по малко. Екипировката в нашия спорт е много скъпа. На този етап обаче ние успяваме да се справим. Много е трудно, особено с набавянето на по-ниско класни лодки. Но все пак има различни програми за финансиране към Министерството на спорта и други институции, които ни помагат да се развиваме и да набавяме необходимата ни материална база. Надявам се като постигаме все по-добри резултати у нас и на световни и европейски първенства, да получаваме повече финансиране", заяви президентът на Чипилски.

Шефката се надява догодина не само Ангел да носи големите успехи на клуба, но той да има конкуренция в лицето на още две момчета - Атанас Хорозов (16 години) и 14-годишният Димитър Петров, които имат всички шансове да намерят място в националния отбор за европейските и световни първенства за подрастващи.

"Треньорът ни Генов има принципи и смята, че не трябва да се бърза и всичко ще си дойде на мястото последователно с натрупването на опит, години, километри и т.н. Според него човек не може да надскочи себе си", обяснява Кодинова.

Тя разказа и доста любопитната история на по-малкото момче Митко, което случайно е попаднало в кану-каяка, но се оказало, че има страшен талант за този спорт.

Екипировката създава най-големи трудности на младия клуб, разкрива шефката Ана Кодинова.

"Историята на Митко е доста любопитна. Той кандидатства в спортното училище в Пловдив с академично гребане, но едни наши приятели му казали, че ще го заведат на друго място и така дойде при нас. Това е поредното доказателство, че когато нещата трябва да се случат, всичко си идва на мястото.

Защото още на първото си републиканско в кануто, когато беше само на 1 месец тренировки, той показа много добри резултати и се видя огромния му талант. Сега Ангел и тези две момчета са заедно на лагери и в цялата подготовка. Дори се налага Генов малко да спира насила по-малките момчета, защото те искат да правят всичко, което "баткото" прави, но неговите тренировки са на малко по-високо ниво, а те трябва да ичакат времето си."

Президентът на клуб Чипилски е бивша каякарка, но признава, че на времето е кандидатствала в спортно училище с баскетбол. Два сантиметра обаче не й достигат, за да я приемат в този спорт. Тогава специалистката в кану-каяка Надежда Василева я поканила да отиде на канала и я запалила по новото предизвикателство.

"Дотогава, да си призная честно, дори не знех какво представлява тази дисциплина, но ми хареса много". Кодинова признава, че до скоро е наблюдавала незаинтересованост в родителите към това, децата им да спортуват, но в последните няколко месеца е приятно изненадана от коренната промяна в тази нагласа.

От клуба използват всякакви методи, за да запалят децата към кану каяка.

"Вече виждам много ентусиазирани родители. Тази година успяхме да заведем 15 от нашите малки състезатели на една регата, която се проведе през юли в Македония. Получихме покана от организаторите там, а родителите веднага ни подкрепиха финансово, тъй като ние като клуб имахме заделени средства, но те нямаше да стигнат, за да изпратим толкова много малчугани. Доста от тях се върнаха с медали и това ги амбицира още повече да продължат да тренират", разказва Кодинова.

От клуба обаче не седят със скръстени ръце в очакване децата да дойдат сами при тях, а работят усилено по този въпрос. В опит да открият нови таланти и евентуални бъдещи звезди в кану каяка, от Чипилски пуснаха промоция в един от сайтовете за групово пазаруване.

Чрез обявата се набираха деца между 9 и 13 години, като се предвиждаше намаление от 60% в таксата за 5 тренировки "на вода". Ваучерът беше с цена от 19.90 лв., вместо 50 лв. Всички талони бяха разграбени за по-малко от 14 дни. Така доста малчугани се докоснаха до кану-каяка и направиха първите си тренировки в лодка за начинаещи, която не се обръща. Инициативата е похвална именно това е пътят в днешно време децата да бъдат запалени по спорта.

[източник: viasport.bg]

Към интервю с Ангел Кодинов и първите му стъпки в кануто • последвайте ни във фейсбук от facebook.com/canoechipilski

Коментари

Успехи

В комплексното класиране на БФКК по качествени и количествени показатели за 2017 година заехме 4 място, за което допринесоха и 81-те призови класирания (от 4-то до 12-то място), както и резултатите от международния спортен календар - 7 призови класирания на Европейски и Световни първенства. Картотекирани са 67 състезателя, като 34 са участвали в Държавните шампионати (индивидуален и отборен). През 2016 година най-младият български кануист Ангел Кодинов спечели квота за Олимпийските игри в Рио де Жанейро и постигна 13 място.

Популярни публикации от този блог

Близо 100 кануисти и каякари на регата "Чипилски"

Инфо-тест